Us proposem 10 recursos virtuals que ens encanten perquè aquests dies de #JoEmQuedoACasa pugueu seguir gaudint del patrimoni.
1. Europeana Collections: Explora 58,239,152 obres d’art, objectes, llibres, vídeos i sons d’arreu d’Europa. Aquesta plataforma treballa amb milers d’arxius, biblioteques i museus per compartir l’herència cultural amb finalitats educatives, d’investigació i gaudi. Imprescindibles les seves exposicions virtuals!
2. Barcelona, darrera mirada: Magnífic recurs digital multimèdia elaborat per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i l’ICUB on podreu consultar els plànols del coneguts com a Quarterons Garriga i Roca (1858-1860) i sobreposar-los amb imatges actuals. El web reflecteix una representació precisa de la ciutat en aquells temps, una Barcelona a punt d’enderrocar les muralles medievals per obrir-se a la modernitat. Fascinant!
3. Històries de patrimoni: Patrimoni.gencat és el portal web impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A la secció ‘Històries del patrimoni’ hi trobareu interessants articles que ajuden a difondre el patrimoni cultural català de forma amena i directa.
4. Dones de Barcelona: En motiu del Dia Internacional de la Dona, el portal de Barcelona Llibres posa al nostre abast la descàrrega directa i gratuïta d’alguns dels llibres del seu fons sobre dones de Barcelona: Dones de Nou Barris, Dones de Ciutat Vella, Dones de Gràcia… No perdeu l’oportunitat!
5. Exposicions virtuals de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona: A l’AFB treballen per crear un espai obert a tots els públics amb l’objectiu de difondre els fons fotogràfics que apleguen i contribuir a facilitar la investigació de la història de la ciutat. Les seves exposicions virtuals són fantàstiques! Les nostres preferides? La de la Rambla de Frederic Ballell i la de l’Abans de la Via Laietana.
6. Google Arts&Culture: Feu un tomb virtual per les galeries dels 46 museus més importants del món i pels monuments més icònics, i exploreu-ne la informació física i contextual. La característica “walk-through” del projecte utilitza la tecnologia Street View de Google. Hi trobareu el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu Cau Ferrat, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el Museu Episcopal de Vic, etc.
7. Barcino 3D: Sobrevola els carrers de la petita ciutat romana que va donar origen a Barcelona, explora’ls i passeja-hi, amb aquesta aplicació en 3D. Descobriràs com era la vida al segle III dC i veuràs la ciutat amb uns altres ulls. Tot un viatge al passat que l’ICUB ha posat al nostre abast!
8. Barcelona, refugi de jueus: Realitzada per l’European Observatory on Memories, la mostra pren com a punt de partida les migracions jueves a la ciutat des del 1914 fins la finalització de la Segona Guerra Mundial. El recorregut inclou les trajectòries de les famílies, personatges, empreses i agrupacions jueves establertes a Barcelona en aquest període de 31 anys. Us podeu descarregar el catàleg de franc!
9. Arquitecturacatalana.cat: Aquesta nova plataforma creada pel COAC planteja una navegació intuïtiva i senzilla per descobrir i explorar l’arquitectura catalana moderna i contemporània. Hi trobareu interessants eines com recomanacions de consulta, un mapa amb filtres avançats, cronologies intuïtives o constel·lacions per vincular obres i autors.
10. L’ull del temps: Una aplicació mòbil de l’ICGC que us permet veure com era i com és el territori de Catalunya i, també, el lloc exacte en què us trobeu. L’aplicació presenta la imatge actual del territori i, en desplaçar el cursor per la pantalla, es visualitza una àrea circular on es mostra com era a l’any 1945 o al 1956. Una forma lúdica per entendre millor la història i l’urbanisme del nostre entorn!
Aquests dies, cuidem-nos i quedem-nos a casa. Així ben aviat podrem tornar a gaudir plegats del patrimoni en viu!