Aproximació iconogràfica a la portalada monumental del Monestir de Ripoll

17 de maig de 2018

La portalada monumental de l’església de Santa Maria de Ripoll és un dels seus elements més destacables, data del segle XII i substitueix la primitiva porta del temple. És una gran estructura rectangular adossada al mur realitzada en pedre de gres local i treballada en relleu amb escenes bíbliques i motius vegetals i geomètrics. Es tracta d’una obra única i la seva singularitat rau tant en la seva forma, un gran arc de triomf, com en la riquesa i complexitat del programa iconogràfic.

El conjunt benedictí del Monestir de Santa Maria de Ripoll va ser fundat l’any 879 pel comte Guifré el Pelós i va ser un centre cultural de scriptorium molt important de la Catalunya medieval, amb una projecció a l’alçada d’altres abadies europees d’aquest període com Saint-Denis o Fleury.

Al llarg de la seva història, l’edifici ha passat per diverses ampliacions, reformes i reconstruccions degudes a falta d’espai, incendis, pillatges i altres vicisituds. És per aquest motiu que del gran conjunt monàstic només queden la basílica i el claustre, reconstruïts, i l’edifici adossat que avui en dia és on se situa l’ajuntament de la vila i que havia sigut l’habitatge del vicari.

A la imatge interactiva que també podeu trobar a la web del monestir hi podreu observar de ben a prop algunes de les escenes més destacades de la portalada, només cal que mogueu el ratolí per sobre la imatge i feu clic sobre els punts vermells que hi apareixen!