La portalada monumental de l’església de Santa Maria de Ripoll és un dels seus elements més destacables, data del segle XII i substitueix la primitiva porta del temple. És una gran estructura rectangular adossada al mur realitzada en pedre de gres local i treballada en relleu amb escenes bíbliques i motius vegetals i geomètrics. Es tracta d’una obra única i la seva singularitat rau tant en la seva forma, un gran arc de triomf, com en la riquesa i complexitat del programa iconogràfic.
El conjunt benedictí del Monestir de Santa Maria de Ripoll va ser fundat l’any 879 pel comte Guifré el Pelós i va ser un centre cultural de scriptorium molt important de la Catalunya medieval, amb una projecció a l’alçada d’altres abadies europees d’aquest període com Saint-Denis o Fleury.
Al llarg de la seva història, l’edifici ha passat per diverses ampliacions, reformes i reconstruccions degudes a falta d’espai, incendis, pillatges i altres vicisituds. És per aquest motiu que del gran conjunt monàstic només queden la basílica i el claustre, reconstruïts, i l’edifici adossat que avui en dia és on se situa l’ajuntament de la vila i que havia sigut l’habitatge del vicari.
A la imatge interactiva que també podeu trobar a la web del monestir hi podreu observar de ben a prop algunes de les escenes més destacades de la portalada, només cal que mogueu el ratolí per sobre la imatge i feu clic sobre els punts vermells que hi apareixen!