Arriba el 48h Open House!

26 d'octubre de 2018

Aquest cap de setmana els amants de l’arquitectura tenen una cita al festival 48h Open House Barcelona. Durant dos dies, més de 200 edificis que normalment estan tancats al públic obriran les seves portes per a que tothom pugui conèixer-los per dins. A part dels edificis que es podran visitar a Barcelona també hi ha cinc ciutats més que se sumen a la festa: Vilassar de Dalt, L’Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí i Badalona.

Totes les activitats són gratuïtes i la majoria de lliure accés, però per a alguns edificis és necessari reservar-hi plaça.

Des de Riosta us hem fet una petita tria d’alguns edificis que ens semblen interessants, però n’hi ha tants que no ens ho acabaríem mai. És per això que, si encara no ho heu fet, recomanem fer un cop d’ull a la pàgina web del festival www.48hopenhousebarcelona.org. Hi ha autèntiques meravelles!

Can Negre

Tot i no ser un edifici de nova planta de l’arquitecte, ha esdevingut un dels símbols jujolians per excel·lència de Sant Joan Despí. Jujol va adaptar aquesta antiga masia del segle xvii a casa d’estiueig per al seu propietari, Pere Negre. A l’exterior, té una gran façana dedicada a la Mare de Déu decorada amb una carrossa a la part central. A l’interior, destaca l’explosió plàstica de la capella i de l’escala. La darrera restauració, el 2010, va estar dirigida per l’arquitecte Josep Llobet.

 

Presó La Model

La Model havia de ser un model de reforma del sistema penitenciari del moment i era un edifici on la forma mostrava la seva funció: les façanes transmetien serietat i austeritat als ciutadans i la funció s’evidenciava amb una distribució innovadora en planta de sis naus distribuïdes radialment al voltant d’un panòptic central que permetia controlar els presos des d’un punt central d’observació. La història demostra que la vida de la presó va tenir ben poc de modèlica i, tal com diu el mural contigu, esperarem que el nou espai passi a ser “de presó model a model de transformació”.

 

Arc de Triomf

Arc triomfal segons les proporcions clàssiques, però amb alguns materials i alguns elements ornamentals que permeten parlar de neomudèjar. Va ser projectat i construït el 1888, com a entrada a l’Exposició Universal d’aquell any. Són remarcables els relleus escultòrics de Josep Reynés (que representen la ciutat acollint els seus visitants) i de Josep Llimona (que simbolitzen el lliurament de guardons). També hi ha altres motius escultòrics de Torquato Tasso, Antoni Vilanova, Manuel Fuxà i Pere Carbonell.

 

Badalona, ciutat romana: Termes i Decumanus, Jardí Quint Licini i Casa dels Dofins

El Museu de Badalona, edificat sobre part de l’antiga ciutat romana de Baetulo, té 3.400 metres quadrats de restes visitables al subsòl, en la que és una de les superfícies arqueològiques cobertes més grans de Catalunya. La museïtzació d’aquest circuit minimitza la presència de l’arquitectura contemporània per ressaltar les restes de Baetulo, i fa servir recursos com la il·luminació, el so o les ambientacions amb mobiliari i objectes per tal que els visitants se sentin immersos en la vida quotidiana de la ciutat. Museografiats amb els mateixos criteris, el Jardí de Quint Licini (que conserva l’estany del peristil d’una gran casa del final del segle i dC) i la Casa dels Dofins (casa benestant romana que conserva diverses estances entorn de l’atri) són un exemple de la gran quantitat de restes de l’època que complementen la visita a l’exposició permanent.

 

Biblioteca Arús

El fanal modernista de vidre glaçat, penjat a la façana, assenyala l’accés a aquest edifici, que originàriament va ser construït com a edifici d’habitatges. El desig del propietari de fundar una biblioteca pública va fer que, quan va morir, es comencés un procés de transformacions de l’edifici per adequar-lo al nou ús. Un accés independent des del carrer amb una escala de marbre de tres trams i el treball amb materials nobles que donessin qualitat pública als que havien estat espais privats van ser els criteris seguits per l’arquitecte i els artesans participants en el projecte.