Els gegants de Santa Maria del Mar i la celebració del Corpus Christi

31 de maig de 2018

La festa del Corpus Christi (en llatí “cos de Crist”) és una festivitat litúrgica inclosa dins del calendari de l’església Catòlica destinada a venerar l’eucaristia. D’origen medieval, es va estendre ràpidament per tot Europa a partir del segle XIV i va anar guanyant importància amb el temps. Barcelona va ser una de les primeres ciutats on aquesta celebració va agafar pes i importància i, de fet, llegim al llibre Bonaventura Bassegoda[1] que “Barcelona va ser la segona ciutat del món cristià i la primera d’Espanya que celebrà solemnement la festa del Corpus Christi”. A més, diu, es feia “amb una processó pels carrers i places”.

Tal com va recollir Bassegoda, la processó del corpus de la Seu, és a dir, la Catedral de Barcelona, era molt solemne i comptava amb un gran nombre de confraries, entremesos o representacions religioses. El recorregut que seguia anava de la plaça del Rei i plaça del Blat a la capella d’En Marcús, enfilant el carrer de Montcada per arribar al Born. Seguidament entrava a dins de Santa Maria del Mar pel portal del Born i es dirigia al carrer dels Canvis. Tot seguit, avançava cap al carrer Ample per arribar a Regomir i passava per davant de la casa de la ciutat, davant de la Diputació, del Palau Episcopal i entrava pel Portal Major de la Seu.

Processó de Corpus a Santa Maria del Mar a mitjans del s.XIX, segons Parcerisa, extreta del llibre de Bonaventura Bassegoda.

Com ens recorda l’autor, almenys des de 1461 es feia una celebració a Santa Maria del Mar el diumenge infra octava -és a dir, a la tarda. Aquesta, segons explica, era molt concorreguda i solemne ja que la parròquia comptava amb gegants propis i timbalers, entre altres.

L’autor escriu que no hi ha una data fixada que puguem atribuir a la construcció primitiva dels gegants de Santa Maria, però que sí que tenim referències de l’encàrrec de restauració que va fer la Junta d’Obres l’any 1875 al reconegut l’escenògraf Soler i Rovirosa. El mestre “hi personificà el Salomó i la Reina de Saba, i tot Barcelona aplaudí el bon gust, propietat històrica i riquesa dels vestits, que van lluir per primera vegada en el Corpus de Santa Maria del 1875”.

La festa de Santa Maria es va deixar de celebrar, escriu Bassegoda, el 7 de juny de 1896 però encara ara l’Ajuntament de la ciutat acull una exposició dels elements que configuren el Seguici Popular de Barcelona on hi participen els gegants de Santa Maria del Mar, entre altres.

Podeu consultar tots els actes en aquest enllaç.

[1] BASSEGODA, Bonaventura. Santa Maria de la Mar. Monografía histórica-artística. Barcelona: J. Thomas 1925 (II Vol.)