Enguany els gegants petits del Pi, l’Oriol i la Laia, celebren els 350 anys de la seva primera referència històrica. Per això han preparat un seguit d’actes, exposicions i sorpreses que ompliran tot l’any 2019. I el primer d’aquests actes és l’exposició ‘Gegants petits, xics, camacurts i ballarics. 350 anys dels Gegants petits del Pi’ que es podrà veure a partir de dijous a la Casa dels Entremesos. La mostra, que neix amb la voluntat de ser itinerant, es podrà visitar fins al 23 de juny.
La mostra repassa els tres segles i mig d’història de les figures a través de fotografies, documents històrics i objectes. Tot comença amb la seva primera referència l’any 1669, quan a l’Arxiu de Santa Maria del Pi s’hi parla dels ‘Jegants y Jegantons’ entre les despeses de la processó de Corpus. L’exposició fa un viatge pel panorama festiu del país des del segle XV fins els nostres dies, en bona part gràcies al treball de recerca que des de fa anys s’ha dut a terme entre la colla gegantera i l’Arxiu del Pi.
A la mostra es fa públic, per primer cop, qui és l’autor de les figures actuals, nascudes el 1858: José Galceran. També s’explica la relació dels actuals gegants xics amb els de Vic i Igualada, alhora que s’aclareix com es van salvar de la Guerra Civil i ens han arribat fins avui. Al llarg dels segles la parella ha tingut una història molt moguda i, gràcies a ells, l’any 1798 els gegants i altres entremesos van ser salvats de les prohibicions del Decret de Nova Planta. Fins i tot el Baró de Maldà explica com s’havia enamorat de la gegantona del Pi.
Aprofitant l’ocasió, també es presenta un recull inèdit amb tot de gegants petits i gegantons emblemàtics de tot Europa que segueixen el mateix model que els del Pi: ser portats per adults i pensats per obrir pas als gegants més grossos. Tot plegat vol servir per posar en relleu el paper que els gegants petits del Pi han jugat al llarg de la història, sovint a l’ombra dels gegants grans.
Text extret de la web de l’Ajuntament de Barcelona.