Conegut popularment com el terratrèmol de la candelera, va tenir lloc el dia 2 de febrer de 1428. Va ser el sisme més important de la història de Catalunya i va sacsejar tot el territori català arribant, també, al Rosselló i a la Cerdanya. Avui fa 590 anys d’aquell gran incident que va registrar 6,5 graus a l’escala de Richter.
El terratrèmol, que va tenir l’epicentre prop de la zona de Camprodon, va suposar la caiguda de molts edificis i va causar grans destrosses a les xarxes de comunicació del territori (ponts, arrenglaments de camins,…). També va ensorrar cases particulars i va danyar campanars d’esglésies i convents, com per exemple el monestir de Sant Joan de les Abadesses, el de Ripoll o el monestir de Sant Martí del Canigó, que es va ensorrar completament.
Malauradament Barcelona tampoc se’n va lliurar i va veure com alguns dels seus edificis s’esfondraven i que fins i tot les muralles en quedarien afectades. Un dels desperfectes més tràgics va ser el que es va registrar a Santa Maria del Mar, on la rosassa de la façana es va desplomar mentre els feligresos assistien a missa matinal. En aquell incident es van registrar entre 20 i 25 morts. L’església, tot just acabada uns anys abans, encara conserva algunes escletxes visibles a la façana i a l’interior de l’edifici.
Si us interessa, en aquest enllaç (1) podeu consultar més informació relacionada i us recomanem el llibre titulat “Investigació de terratrèmols històrics a Catalunya. Efectes sobre el patrimoni arquitectònic.”, de Carme Olivera i Antoni M. Roca, que és una obra clau si us interessa la història dels terratrèmols que hi ha hagut al nostre territori.
—
(1) Olivar, Alexandre «Sobre els terratrèmols dels anys 1427 i 1428 a Catalunya». Medievalia, 8, 1989, pàg. 287-294 [Consulta: 26 octubre 2013].