El sisme que va fer tremolar Catalunya

6 d'octubre de 2017

Conegut popularment com el terratrèmol de la candelera, va tenir lloc el dia 2 de febrer de 1428. Va ser el sisme més important de la història de Catalunya i va sacsejar tot el territori català arribant, també, al Rosselló i a la Cerdanya. Avui fa 590 anys d’aquell gran incident que va registrar 6,5 graus a l’escala de Richter.

El terratrèmol, que va tenir l’epicentre prop de la zona de Camprodon, va suposar la caiguda de molts edificis i va causar grans destrosses a les xarxes de comunicació del territori (ponts, arrenglaments de camins,…). També va ensorrar cases particulars i va danyar campanars d’esglésies i convents, com per exemple el monestir de Sant Joan de les Abadesses, el de Ripoll o el monestir de Sant Martí del Canigó, que es va ensorrar completament.

Malauradament Barcelona tampoc se’n va lliurar i va veure com alguns dels seus edificis s’esfondraven i que fins i tot les muralles en quedarien afectades. Un dels desperfectes més tràgics va ser el que es va registrar a Santa Maria del Mar, on la rosassa de la façana es va desplomar mentre els feligresos assistien a missa matinal. En aquell incident es van registrar entre 20 i 25 morts. L’església, tot just acabada uns anys abans, encara conserva algunes escletxes visibles a la façana i a l’interior de l’edifici.

Si us interessa, en aquest enllaç (1) podeu consultar més informació relacionada i us recomanem el llibre titulat “Investigació de terratrèmols històrics a Catalunya. Efectes sobre el patrimoni arquitectònic.”, de Carme Olivera i Antoni M. Roca, que és una obra clau si us interessa la història dels terratrèmols que hi ha hagut al nostre territori.

(1) Olivar, Alexandre «Sobre els terratrèmols dels anys 1427 i 1428 a Catalunya». Medievalia, 8, 1989, pàg. 287-294 [Consulta: 26 octubre 2013].