Recuperem l’entrevista a Mònica Maspoch, directora de Riosta Barcelona, feta pel programa Notícia Oberta de betevé arran de la polèmica que envolta les cases històriques dels números 13, 15 i 17 del carrer de l’Encarnació i la tala de l’alzina centenària que hi ha al jardí d’aquestes finques. I és que la pressió veïnal de Gràcia va aconseguir aturar, de moment, el seu enderrocament.
Els propietaris volen enderrocar-les per a fer-hi pisos i és per això que el veïnat demana que es revisi i ampliï el catàleg d’edificis singulars que protegeix el patrimoni arquitectònic de Barcelona. Actualment no estan incloses dins d’aquest catàleg però, tot i que no hi ha una protecció legal que les empari, són part de la història del barri. L’Ajuntament admet que ha badat i podria acabar comprant la finca per protegir-la.
Sigui com sigui, en aquesta entrevista, Mònica Maspoch enumera els diferents factors que es tenen en compte a l’hora de classificar els edificis, tals com la perspectiva històrica, la singularitat de l’edifici dins del territori, els seus elements artístics o històrics, l’autoria o la seva antiguitat. També, molt important, hi ha el reconeixement social, i és que és el fet que un edifici sigui reconegut per la gent del seu entorn el que fa que acabi conformant part del nostre patrimoni.
Un edifici per si sol és només un testimoni, un document, però quan des de la gent, el veïnat, hi ha una mobilització, és perquè aquell edifici forma part de la seva memòria, del seu dia a dia, i l’identifiquen com alguna cosa important. És per això que la difusió constant de la importància i el valor dels nostres edificis és el que n’assegura la seva preservació ja que si en tenim un millor coneixement aprenem a valorar-los i entendre’ls.
Per això, en relació a la conservació o intervenció en els edificis de les nostres ciutats, és important valorar aspectes més enllà dels econòmics, perquè protegir i mantenir allò que ens defineix com a ciutat i com a societat té uns beneficis que van molt més enllà: ens explica a nosaltres mateixos i la nostra història.